Over ons
Aanraking
Ik mocht vroeger altijd bij m'n oom de weduwduivinnenhokjes schoonmaken en zo is het begonnen. Duiven zit bij ons in het bloed, mijn ooms hadden vroeger al goede duiven, Gebr de Hoogh, Frans de Hoogh. Ome kees van gebr de Hoogh was mijn mentor maar helaas te vroeg gestorven evenals ome Frans dat waren vroeger de mannen. Nu vliegen nog 2 ooms van mij ook met duiven ome sjef vroeger ook lid van het tandem gebr de Hoogh en ome dries samen met zijn zoon en mijn beste maat Gert (ze speelden vorig jaar nog 1e en 2e nationaal Cahors en dit jaar 2e nationaal St. Vincent) en nog een neefje van mij (zoon van Gert) speelt ook met duiven met zijn oom. Dus ik had al vrij jong goede duiven. In 1985 kreeg ik een hokje thuis bij mijn ouders en zo is het begonnen en in 1990 ben ik met m'n buurman Sjaak Jansen samen gaan doen, toen onder de naam Jansen de Hoogh. Dat waren ook al gouden tijden. En mijn zoon is ook in de duivensport beland. Daarom de naam G.J. de Hoogh en zn.
Naast de hobby
Ik ben sinds 2 jaar afgekeurd voor mn rug, helemaal versleten. Ik heb 14 jaar een eigen zaak gehad en ze zeggen nu ook weleens "je kan wel zien dat je thuis bent" maar toen ik 80 uur in de week maakte kwamen ze ook al goed naar huis.
Hokbestand
We zijn in 2006 hier komen wonen en had toen een hele kooi goede overnachtduiven van ome sjef gekregen die toen stopte met de duivensport. In 2007 een superjaar gedraaid op de overnacht met overgewende duiven maar ik wou alles en had nog wat van het oude soort zitten. Ik heb op internet wat gezocht en kwam bij Jean-Pierre Biesmans uit in Maasmechelen. Hij was toen 5e nationaal snelheid van België. We hebben er een superkweker aan overgehouden later ook duiven van ome Dries de Hoogh en zn, gebr v Toor en nu onze beste kweekduivin, inteelt euro klazientje van Comb. Kroesen uit Klazienaveen en we zijn ook heel goed geweest met een duivin van G Heynen en Zn uit Gronsveld en nu sinds vorig jaar hebben we 6 kleinkinderen van den Argenton van Jos Goessen op mn hok zitten en we hebben samenkweek gedaan. We hebben ook nog duiven uitgeruild met kees de l'or van mevr Snellen en Zn.
Favoriete vluchten
We vliegen eigenlijk alle vluchten van Duffel tot en met St Vincent en we genieten van iedere vlucht. Het mooist vinden we de vluchten met wind tegen dus als het echt werken is. Dan krijgen we iedere keer nog kippenvel bij thuiskomst van de duiven.
Systeem
Met oude duiven vit/mid/dagfond totaal weduschap op de overnacht klassiek weduschap en nestspel (nestspel vindt ik het allermooiste voor de overnacht) met de jongen, de eerste 4 a 5 vluchten vanaf het schapje en daarna op de deur.
Kweekseizoen
We beginnen omstreeks begin januari en kweek gewoon uit alles want je weet nooit buiten bewezen koppels (maar die zijn zeldzaam)waar je een goede uit kweekt. Ook uit de jaarlingen die ons aan staan want die komen ook uit goede ouders dus waarom daar geen jongen van aanhouden. En kijk maar eens goed, de meeste supers komen uit jaarlingen.We proberen goed maal goed te koppelen maar let wel een beetje op de grootte van een duif zodat ze niet te groot of te klein worden.
Medische begeleiding
Zo min mogelijk, een duif moet van nature gezond kunnen blijven en dat wil niet zeggen dat ik niks gebruik want als het nodig is moet je ingrijpen. We hebben al jaren vertrouwen in Fernand Mariën en Jan van Wanrooij van Belgica de Weerdt ken ik ook heel goed en die vraag ik ook weleens om raad maar nogmaals zo min mogelijk.
Voeding
Voeding vinden we heel belangrijk ze krijgen bij ons altijd een goede mengeling vtb van Ronny van Tilburg want dat vinden we zelf supervoer. Ook de allerhand krijgen ze genoeg en snoepzaad. We voeren een ruime voerder en in het vliegseizoen hanteren we het volle bak systeem niet ze er mee lopen te knoeien maar ze krijgen wel ruim voldoende.
Bijproducten
Ja we geven ook bijproducten, we werken graag met olie zodra het verder wordt meestal van schroeder maar heb dit jaar ook afgewisseld met Beute olie met biergist en iedere zaterdag mineralen met conditiepoeder van Mariën over het voer met ons eigen brouwsel (de fles van Gust )en in het seizoen pinda's en hennep.
REPORTAGE: Gert-Jan de Hoogh: de all-round man van Oosterhout
Gert-Jan de Hoogh uit het Nederlandse Oosterhout is één van die weinige liefhebbers die het heeft klaargespeeld. Zijn duiven winnen eerste prijzen op afstanden van 100 tot 1000 km.
Hoewel de hedendaagse duivensport vaak een sport van specialismen lijkt te zijn waarbij de ene liefhebber sprintkanonnen in huis heeft en de andere onvermoeibare marathonvliegers, blijft de droom van velen toch om de perfecte all-round duif te kweken. Dat blijft natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Duiven die snel genoeg zijn om in pakweg een Quièvrain aan de kop te kunnen vliegen, maar toch genoeg uithoudingsvermogen hebben om bijvoorbeeld een Tarbes of een Bordeaux tot een goed einde te kunnen brengen zijn niet dik gezaaid. Een heel hok van zulke beestjes bij elkaar krijgen lijkt dan ook haast onbegonnen werk. Een mooie droom die maar door weinigen in realiteit wordt omgezet.
Gert-Jan de Hoogh uit het Nederlandse Oosterhout is één van die weinige liefhebbers die het heeft klaargespeeld. Zijn duiven winnen eerste prijzen op afstanden van 100 tot 1000 km. Ze doen dat niet slechts éénmaal, maar voldoende keren om een waslijst prestaties te kunnen voorleggen. Het is ook niet slechts één enkele duif die het doet: Gert-Jan kan een hele resem kettinguitslagen tevoorschijn toveren. En ze doen het niet enkel op het hok in Oosterhout: andere liefhebbers wonnen het voorbije seizoen 2018 met de Hoogh duiven onder andere een 1e NPO Montluçon tegen 3762 duiven, een 1e NPO Nanteuil tegen 3353 duiven, een 2e NPO Argenton tegen 5187 duiven, een 4e NPO Orleans tegen 4733 duiven en een 1e Asduif titel Halve Fond Oost-Brabant.
Hoe speelde Gert-Jan dit klaar? Eén ding is zeker, Gert-Jan kreeg de duivensport via zijn familie al van jongs af aan met de paplepel binnen. Zijn oom Kees, die samen met een andere oom Sjef onder de naam Gebroeders de Hoogh speelde, diende daarbij als mentor. Ook oom Frans de Hoogh speelde toen met de duiven en tot op de dag van vandaag is Gert-Jan’s oom Dries eveneens actief in de duivensport (hij won in 2015 nog een 1e en 2e Nationaal Cahors). Met zulk een familie van duivensportfanaten kan het ook haast niet anders of Gert-Jan zou ook met de duiven beginnen. Dat gebeurde op een hokje bij zijn ouders thuis in 1985. In 1990 speelde hij vervolgens samen met buurman Sjaak Jansen onder de naam Jansen-de Hoogh. “Gouden tijden”, volgens Gert-Jan.
Een nieuwe fase brak echter aan in 2006, toen hij naar het huidige adres in Oosterhout verhuisde. Oom Sjef, die toen met de duivensport stopte, bezorgde Gert-Jan een volledige mand duiven voor de zware fond. Een aantal daarvan werd overgewend naar het nieuwe adres en bezorgde het hok de Hoogh een superjaar in 2007 op de overnachtingsvluchten. Maar Gert-Jan voelde zich niet helemaal tevreden. Zoals hij zelf zegt: “Ik wou alles”. Hij ging daarom op zoek naar iets wat hij met zijn eigen oude soort zou kunnen combineren en kwam uit bij Jean-Pierre Biesmans in het Belgische Maasmechelen. Jean-Pierre was toen net 5e Nationale Kampioen snelheid en had precies in huis wat Gert-Jan nodig had. Een tiental duiven verhuisde naar Oosterhout. Eén daarvan vloog wel zijn prijzen, maar was nu niet bepaald een topvlieger. “De Biesmans” bleek echter een gouden kweker te zijn, wiens nazaten niet alleen tekenden voor het 5e Nationale Kampioenschap Jonge duiven, maar tevens voor diverse asduiftitels. Vooral de koppeling met superduivin “Klazientje” bleek een schot in de roos. Deze duivin werd bekomen van de Combinatie Kroesen uit Klazinaveen en is een ingeteelde kleindochter van Leo Heremans’ crack “De Euro”, 1e Europese Asduif Western Nations Cup Cat. A, 1e Nationale Asduif Jonge De Reisduif, 1e Nationale Asduif Jonge Ave Regina, 1e Quièvrain tegen 2687 duiven, 1e Quièvrain tegen 2516 duiven, 2e Quièvrain tegen 4924 duiven, enz. Verder werd nog langsgegaan bij G. Heijnen en Zn., waar een zus van hun topvlieger (1e tegen 59000 duiven) werd aangeschaft. Ook enkele duiven van onder andere Comb. van Dongen, Henri v/d Berg, Versteeg-Ouwerkerk, enz. belandden op het hok in Oosterhout. Een belangrijke toevoeging kwam tenslotte nog van het hok van de Limburgse topper Jos Goesen. Hier haalde Gert-Jan 6 kleinkinderen van diens beroemde “Argenton”, 2e NPO Argenton tegen 2200 duiven, 7e NPO Etampes tegen 5763 duiven, 10e NPO Gien tegen 3460 duiven en als superkweker vader van onder andere 1e NPO Bourges tegen 5122 duiven, 1e NPO Bourges tegen 8278 duiven en 1e NPO Montluçon tegen 3884 duiven.
We kunnen dus wel stellen dat Gert-Jan de Hoogh vandaag de dag over een ware kolonie all-rounders beschikt en daarmee niet alleen de droom van vele liefhebbers heeft waargemaakt maar bovendien gewapend is om ook in de toekomst elke concurrent het nakijken te geven.
Allemaal investeringen die Gert-Jan de Hoogh in staat stelden om zijn eigen all-round stam op te bouwen. De resultaten liegen er dan ook niet om:
1. NPO Pithiviers 6.030 d. (429 km)
2. NPO La Souterraine 3.087 d. (649 km)
5. NPO Limoges 478 d. (690 km)
7. NPO Issoudun 7.275 d. (561 km)
8. NPO st. Vincent 2.168 d. (996 km)
8. NPO Orleans 7.383 d. (464 km)
8. NPO Sens 5.204 d. (398 km)
9. NPO st. Vincent 1.588 d. (996 km)
9. NPO Tarbes 1.177 d. (1,003 km)
10. NPO Bordeaux 3.371 d. (851 km)
10. NPO Gien 5.921 d. (466 km)
Provinciaal:
1. Creil 2.966 d. (315 km)
1. Sens 3.975 d. (398 km)
1. Quievrain 2.976 d. (159 km)
1. Pithiviers 1.182 d. (429 km)
1. Chateauroux 741 d. (583 km)
1. Quievrain 3.480 d. (159 km)
1. Quievrain 5.585 d. (159 km)
1. Morlincourt 3.847 d. (264 km)
1. Melun 1.166 d. (372 km)
1. La Souterraine 580 d. (649 km)
Club:
1. creil 578 d.
1. bordeaux 217 d.
1. peronne 852 d.
1. gien 266 d.
1. fontenay 390 d.
1. creil 705 d.
1. sens 874 d.
1. queivrain 827 d.
1. creil 404 d.
1. quievrain 257 d.
1. nantuil 370 d.
1. st vincent 121 d.
1. issoudun 324 d.
1. gien 211 d.
1. Orleans 273 d.
1. st vincent 115 d.
1. creil 57 d.
1. dax 73 d.
1. quievrain 730 d.
1. morlincourt 1019 d.
1. la souteraine 151 d.
1. quievrain 1380 d.
1. duffel 293 d.
1. peronne 865 d.
1. pithiviers 259 d.
1. fontenay 340 d.
1. pont st max 356 d.
1. chateauroux 237 d.
1. morlincourt 158 d.
1. melun 281 d.
1. sens 438 d.
1. creil 473 d.
1. Bergerac 109 d.
1. st Quentin 285 d.
1. morlincourt 873 d.
1. peronne 465 d.
1. sens 313 d.
1. peronne 898 d.
1. morlincourt 506 d.
Allemaal prijzen die werden behaald tussen 2015 en 2018 en op afstanden tussen 100 en 1000 km. We halen hier dus geen oude koeien uit de gracht maar hebben het over resultaten die hier en nu worden behaald. We kunnen dus wel stellen dat Gert-Jan de Hoogh vandaag de dag over een ware kolonie all-rounders beschikt en daarmee niet alleen de droom van vele liefhebbers heeft waargemaakt maar bovendien gewapend is om ook in de toekomst elke concurrent het nakijken te geven.